Липоводолинський ЗДО "Берізка", Липова Долина
Сумська область, Роменський район

Для вас, батьки!

                                                   « Корисні зміни в нормах харчування»

Немає абсолютно «поганої» їжі, але дуже важливо, щоби раціон був збалансований, адже надлишок харчування так само небезпечний, як і дефіцит. Здорове харчування — запорука довгого наповненого життя, основа турботи про себе. Тому, плануючи меню для себе й родини, варто зважати на баланс.

Кабінет Міністрів 24 березня 2021 року ухвалив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти. Давайте  з’ясуємо, як саме має змінитися харчування.

                                                                                          Порції відповідно до віку

                                            

Кожній віковій групі дітей - відповідна порція . Адже якщо людина отримує більше калорій, ніж потребує, це призводить до надлишкової ваги. А якщо менше — це заважає повноцінному розвитку організму. Наприклад, каші чи страви з бобових дітям від 4 до 6(7) років дадуть на 20 г більше, ніж дітям від1 до 4 років, фруктів — на 20 г тощо. Різними для різного віку будуть і норми м’яса та риби, вершкового масла та олії. Загалом під час розрахунків орієнтуються на те, що обід дитини до 4 років повинен мати енергетичну цінність 415–485 ккал, дитини 4-6 (7) років — вже 510–595 ккал

                                   На картоплю ввели окрему норму

Усі знають, що овочів та фруктів треба їсти більше. Але не секрет, що раніше  це вирішувалося просто та дешево: овочі — то виключно картопля (у кращому разі ще капуста), а фрукти — то тільки яблука. Дослідження довели, що українські діти споживають забагато картоплі, що призводить до надлишкової ваги. Відтепер у звітах про стан виконання натуральних норм харчування картоплю рахуватимуть окремо. Переважно цей овоч піде на приготування перших страв та на одну-дві окремі страви на тиждень. До того ж картоплю готуватимуть більш корисними способами: наприклад, запікатимуть. або тушкуватимуть

                                               Овочі будуть щодня

А ось справжні джерела вітамінів — свіжі й заморожені овочі та зелень — мають бути щодня, на кожне харчування — по 60-80 г. І краще не один вид, а овочеве асорті , салат . Квашена капуста та солоні огірки навіть узимку не замінять решту варіантів,  їх дозволено пропонувати не частіше ніж три рази на тижденьі тільки дітям від 4 років. Передбачено й те, як зберігати вітаміни у продуктах: заборонено відварювати овочі за день до приготування салатів, не можна заправляти їх заздалегідь.

                                                    Фрукти теж щодня

Замість установки дати «щось одне вітамінне» чіткі норми: не лише овочі, а й фрукти мають бути щодня, свіжі чи заморожені (по 60-80 г порція). Три рази на тиждень пропонувати  20-25 г сушених фруктів та ягід (наприклад, на узвар). На сніданок,обід або вечерю двічі на тиждень заплановані соки, але обов’язково без додавання цукру та підсолоджувачів. Загалом три чверті їжі дитини мають становити продукти рослинного походження.

                       Сосиски на сніданок — це минуле

 

З дитячого харчування їх взагалі вилучили через високий вміст солі.

Птицю (курку чи індичку) даватимуть на сніданок, обід та вечерю.

Порції птиці та м’яса: 45 г для дітей від1до 4 років та 60г від 4 до 6 (7).  Свинина, телятина, яловичина теж є в раціоні але лише два рази на тиждень під час обіду :45 г для дітей від1до 4 років та 60г від 4 до 6 (7).   Заради насичення дитячого організму білком також двічі на тиждень даватимуть яйця.

                                              Рибні дні повертаються

Рибу мають давати двічі на тиждень. Діти від1 до 4 років матимуть порції по 40 г,  від4 до 6(7) років 60 г. Ідеться навіть про включення до меню різних сортів корисної морської риби, але це не норма, а лише рекомендація.

                                                Каші основний гарнір

І на сніданок, і на обід пропонують готувати злакові каші та макарони з вищим вмістом харчових волокон. Їх замінюватимуть три рази на тиждень страви з бобових та один-два рази — з картоплі. Також рекомендують віддавати перевагу кашам з вищим вмістом харчових волокон: скажімо, гречаній крупі замість рисової.

                                           Поступово відучать від солі

            Постійним додатком до їжі є сіль — хлорид натрію/калію. Ці сполуки беруть участь в обмінних процесах організму, підтримують роботу клітин, без них шлунок погано перетравлює їжу. Але важливо не допускати перебільшення дозволених доз.

Знаєте, яка норма солі на добу для дітей віком від1 до 4років? Лише 2,1 грама. Саме стільки рекомендовано Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Та й старшим дітям дозволено не значно більше: 3 г. Сіль діти вживатимуть лише йодовану.

                                   Напої не будуть підсолоджувати

Ще одна незвична для сучасних дітей заборона: напої більше не можна підсолоджувати. Відомо, що діти споживали щодня 35-45 г доданого у страви цукру (за даними 2019 року), що значно перевищує допустимі здорові межі. Тож двічі на тиждень діти питимуть чай без цукру чи його замінників, а ще двічі — какао з молоком

Звісно, цукор обмежать в усіх стравах. У сніданку цукру та меду має міститися не більш ніж 7,5 г  на обід — 10 г,а на вечерю 7,5г У булках, здобі цього інгредієнта має бути не більш ніж 5 г на 100 г хлібобулочного виробу. Такі норми стосуються дітей віком від 4 до 6(7)років, а от для дітям до трирічного віку додавання цукру не дозволяється.

 Щодо цукру, то він також бере участь у життєдіяльності організму — його правильна кількість дає нам запас енергії. Глюкоза (цукор) міститься в крові, але надлишок цієї речовини спричиняє розвиток цукрового діабету, погано впливає на серцево-судинну систему. Надлишок доданого цукру в раціоні призводить до надлишкової ваги, погіршення стану шкіри, розвитку карієсу, захворювань серця тощо.

Природний цукор, що міститься в молоці, фруктах та овочах, не зараховується до доданого цукру. Овочі та  фрукти  у свіжому та переробленому вигляді пропонуються без довання цукрів, вміст цукрів , який міститься природньо , не обмежується.

        Молочні продукти щодня по одній порції під час сніданку та вечері

            За новими правилами щодня дитина має отримувати на сніданок та вечерю молочні чи кисломолочні продукти, бажано з доданим вітаміном D: 150 мілілітрів молока 2,5–3,2% жирності від 1 до 4років (200 мл від 4 до 6(7)років, або 100 мл йогурту 1,5–2% жирності чи кефіру 2,5–3,2% жирності від 1 до 4років( 125мл від 4 до 6(7)років).  Напій можна замінити такими продуктами: 100 грамів кисломолочного сиру, або 10 г твердого сиру, або 15 г сметани для дітей від 1 до 4років.Для дітей віком від 4 до 6(7) років 125 грамів кисломолочного сиру, або 15 г твердого сиру, або 25 г сметани. І ще такі самі порції сиру 10г15г чи сметани 15г25г діти отримуватимуть двічі на тиждень на обід. 

                                  Контролюватимуть якість жирів

Із харчових продуктів для дітей виключено маргарин та дешеве масло — лише з масовою часткою жирів від 72%. У страви залежно від віку додаватимуть 2 г на сніданок та 2 г масла на обід та вечерю. Рафінована олія теж має певні стандарти якості: має містити понад 50% мононенасичених жирів та менш ніж 40% поліненасичених (відповідно на сніданок 4 г, а на обід 5-5,5 г). До слова, якщо треба додавати жири у страви, то саме олії надається пріоритет.

Жирність продуктів, звісно, теж контролюватимуть. Наприклад, на обід дітям від 1до 4 років корисно вживати не більш ніж 13 г жирів, 4-6 (7) років — до 19 г жирів. Із них насичених жирів — третина. Наприклад, таку кількість покриє порція страви з яловичини на обід.

                            Врахують особливі харчові потреби

            Хронічні особливості дітей у харчуванні будуть враховувати. Звісно, якщо діагноз офіційно підтверджено.

Найпростіша та найтиповіша ситуація — харчова алергія. З меню дитини виключать продукти, які її спричиняють.  Батькам потрібно буде лише передати довідку до ЗДО. Тим, у кого алергія на молоко (лактозна недостатність, непереносимість лактози), мають давати рослинні напої, замінники. У разі діабету надаватимуть інформацію про вміст глюкози, перераховуватимуть у хлібні одиниці.

Лікувальне харчування індивідуально ЗДО має забезпечити в разі целіакії (непереносимості глютену), фенілкетонурії та інших важких вроджених порушень метаболізму.

 «Поза законом» в дитячому садочку оголошені: заморожені напівфабрикати, гриби, рибні ,м’ясні , плодоовочеві та інші  консерви, ковбаса та сосиски, копчена та солона риба, продукти з вмістом трансжирів, газовані напої, кава, непастеризоване молоко, соки( крім пастерізованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів). Усе надто солодке (з вмістом цукру понад 10 г на 100 г продукту) та надто солоне (з вмістом солі понад 0,12 г на 100 г продукту). Заборонені також продукти, у які були додані ненатуральні ароматизатори, синтетичні барвники, підсилювачі смаку та аромату, консерванти.

Фахівці тверезо оцінюють, що на початку несолодкі напої та малосолоні страви можуть викликати спротив. Та згодом очікують більшого оптимізму, коли стане очевидно, що це ефективна профілактика розвитку надлишкової ваги та ожиріння, цукрового діабету, захворювань серцево-судинної системи.

 

                       Пам’ятка для батьків

 

  1. Порції відповідно до віку
  2. На картоплю окрема норму
  3. Овочі  та фрукти  щодня
  4. Сосиски на сніданок — це минуле
  5. Рибні дні повертаються
  6. Каші — основний гарнір
  7. Поступово відучаєм від солі
  8. Спробуєм не підсолоджувати напої
  9. Молочні продукти на сніданок та вечерю
  10. Контролюєм якість та кількість  жирів
  11.  Все що містить ароматизатори , консерванти, підсилювачі смаку , все що  надто  солодке та солоне «Поза законом».

 

Логін: *

Пароль: *